Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   R.Moldova 2011: deţinuţi torturaţi şi…

R.Moldova 2011: deţinuţi torturaţi şi gay discriminaţi

Tortura şi alte forme de maltratare a deţinuţilor în comisariatele de poliţie este la fel de răspândită, iar lesbienele, gayii, bisexualii şi transsexualii nu au libertate de exprimare. Acestea sunt doar câteva concluzii ale reprezentanţilor Amnesty International. „La 50 de ani de activitate, suntem martorii unei schimbări istorice: oamenii nu se mai tem să vorbească, în pofida gloanţelor, bătăilor şi tancurilor”, a afirmat Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova.

Tinerii maltrataţi şi torturaţi în aprilie 2009 nu şi-au găsit dreptatea nici până astăzi, iar ofiţerii de poliţie anchetaţi au scăpat de multe ori nesancţionaţi. Nadejda Lefter, vicepreşedintele Amnesty International a reiterat faptul că pentru a preveni tortura şi alte forme de maltratare în izolatoarele şi comisariatele de poliţie, Ministerul de Interne trebuia să transmită acestea în gestiunea Ministerului Justiţiei. „Organele de urmărire penală care au acces direct, în orice moment la persoanele aflate în detenţie aplică uneori tortura pentru a obţine informaţii”, afirmă Nadejda Lefter.

Cu toate această schimbare era prevăzută încă în 2005, în Planul Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului, nici până astăzi autorităţile nu au îndeplinit acest angajament.

Dreptul de a se întruni nu a fost respectat pentru cei din comunitatea gay-ilor, lesbienelor, bisexualilor şi transsexualilor. La 28 aprilie 2010, Curtea de Apel Chişinău a decis ca marşul pentru egalitate, planificat în centrul capitalei să aibă loc într-o zonă izolată a oraşului, invocând motive de securitate şi moralitate publică. Autorităţile publice locale nu au permis desfăşurarea acestui marş, iar activiştii nu au mers în zona autorizată. În aceste condiţii, Veaceslav Tofan, preşedintele Amnesty International a recomandat că legea anti-discriminare să fie adoptată de Parlament, cu specificarea de „orientare sexuală”.